Tvorba webových stránek pro každého

Chtěli byste si založit své webové stránky, ať už osobní nebo s nějakou tematikou, která vás baví, či se v ní více angažujete. Nemáte ale potřebné technické vzdělání, ale zároveň nechcete za jejich tvorbu platit z rozličných důvodů.

Nemusíte to vzdávat, dnešní trh myslí i na vás, na lidi bez IT vzdělání, kteří by se přesto rádi svým způsobem prezentovali ve světě Internetu. Pojďme si ukázat několik možností, jak si připravit jednoduché webové stránky bez placení.

Blog

Nejjednodušším způsobem je založení si blogu na některém z free serverů, které nabízejí lidem z celého světa zde psát své příspěvky. Vyberete si některou z předvolených šablon, nahrajete případně fotku na pozadí, a pak už jen vesele píšete své příspěvky.

Nevýhodou může být striktně předepsaný vzhled stránek, nebo placená reklama na bocích či spodní části vašeho blogu.

Šablony bez stylů

Některé servery nabízejí rozšířenější možnosti než je základní blog. Například ve free verzi weebly.com můžete opět zvolit šablonu a do ní vkládat HTML elementy anebo jen textové bloky, zarovnávat je, zvýraznit (tučně, kurzívou), prokládat fotkami.

Výhodou je, že pro lehce zkušenější tvůrce webových stránek je zde možnost vkládat i HTML tagy, čímž docílíte i seznamů a komplikovanějšího zdůraznění textu.

Free šablony na úpravu

Pro základní uživatele HTML a CSS, kteří ale nechtějí vytvářet stránky od základu, nebo nemají zkušenosti s navrhováním designu, je možnost využít placených, ale i neplacených, šablon volně stažitelných na Internetu.
Součástí staženého balíčku je HTML kód základních stráneka všechny soubory s kaskádovými styly (vytvářející vzhled stránek). Můžete jen změnit text, anebo si pohrát i se šablonou.

Další výhodou šablony je, že často se zde myslí na responzitivitu webu – tj. web vypadá dobře i v prohlížeči mobilu, tabletu, při zmenšování obrazovky. Elementy na stránce se nerozpadnou a text je stále čitelný.